DE BUURT

Het Entrepotdok is een gracht met 84 monumentale pakhuizen in het centrum van Amsterdam, gelegen tussen het Kadijksplein en de Sarphatistraat, evenwijdig aan dierentuin Artis. Het is een van de mooiste plekken van Amsterdam en het heeft een rijke, interessante historie.

Alle pakhuizen zijn gebouwd tussen 1708 en 1829 en genoemd naar Nederlandse en Belgische steden. In de 19e eeuw huisde hier Het Algemeen Rijksentrepot, een op- en overslagplaats voor goederen zoals wijn en meubilair.

Halverwege de jaren 70 van de 20e eeuw stonden veel pakhuizen leeg en was achterstallig onderhoud en verwaarlozing aan de orde van de dag. Het Entrepotdok was een no-go-area. De gemeente wilde het schitterende Entrepotdok natuurlijk behouden en ontwikkelde onder leiding van wethouder Jan Schaefer, woningbouwvereniging De Dageraad en architect Joop van Stigt een ambitieus en enorm sociaal woningbouwproject. Dit plan slaagde glorieus.

Tegenwoordig floreert het Entrepotdok als nooit tevoren en wij zijn ontzettend trots dat we hier deel uit van mogen maken.